Od kilku lat w przestrzeni publicznej możemy zaobserwować nieustającą kłótnię pomiędzy zwolennikami diety wegetariańskiej, rozumianej jako dieta roślinna oraz entuzjastów diety, w skład której wchodzi mięso. Obie strony mają swoje argumenty i ciężko jednoznacznie przesądzać kto w tym sporze ma rację. Niemniej jednak coraz częściej naukowcy skłaniają się do twierdzenia, że to dieta roślinna lepiej wpływa na zdrowie człowieka, a konkretniej na jego układ odpornościowy. W czasach wszechobecnych wirusów i bakterii, szalejącej pandemii i ogólnoświatowego lockdownu, warto zadbać o swój układ immunologiczny i wyeliminować z diety niektóre produkty.
Naukowcy są zgodni – tylko dieta roślinna nie szkodzi odporności
Według specjalistów z Polskiej Akademii Nauk, aby nie osłabiać działania układu odpornościowego warto unikać w swoich posiłkach surowego mięsa i mleka. W przyszłości być może takie ograniczenia pchną nas w objęcia diety wegetariańskiej lub wegańskiej. Rezygnując jednak z produktów pochodzenia zwierzęcego – warto zachować ostrożność i zdrowy rozsądek. Decyzja o zmianie naszego menu musi być poprzedzona dobrym i odpowiedzialnym zgłębieniem tematu, bowiem tylko prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska będzie wspierać odporność i nie doprowadzi do braków niektórych składników odżywczych w naszym organizmie.
Jak bezpiecznie przejść na wegetarianizm? Odpowiedź to cateringi dietetyczne
Dobrym pomysłem będzie stopniowa eliminacja niektórych produktów z naszej listy zakupowej. Zacząć można tak, jak sugerują immunologowie z PAN od surowego mięsa i mleka. Do tego warto wzbogacić swój jadłospis o kilka ważnych elementów takich jak rośliny strączkowe i nabiał. Do tego warto dorzucić odrobinę złożonych węglowodanów i dobrych tłuszczów w postaci soczewicy, grochu, fasoli czy ciecierzycy, uzupełnionych pełnoziarnistym chlebem, makaronem czy kaszami. Warto również zapewnić sobie nieco tłuszczów roślinnych za pomocą orzechów, pestek i nasion a na koniec dobrać trochę warzyw na parze. Do tego niezbędna jest również odpowiednia dawka snu, wysiłku fizycznego i co najmniej 2 litry wody dziennie. Brzmi skomplikowanie? Z myślą o tych, którzy nie mają do tego głowy zdrowy catering Fit Apetit przygotował specjalną ofertę zawierającą catering wegetariański lub catering wegański.
Co wyróżnia najlepszy catering dietetyczny dla wegetarian? Wszystkie dania są przygotowywane we współpracy z dietetykiem. To oznacza, że dieta pudełkowa dostarczana pod drzwi mieszkania lub domu będzie zawierała wszystkie potrzebne mikroelementy i składniki odżywcze. Po drugie, każde z dań jest przygotowywane przez wykwalifikowanych kucharzy, którzy dbają o estetykę i walory smakowe wszystkich dań. Po trzecie wreszcie, catering wegetariański lub catering wegański to również ekologia. Dzięki wyeliminowaniu mięsa z menu, możemy spokojnie stwierdzić, że nie przyczyniamy się do zwiększonego popytu na produkty zwierzęce a co za tym idzie zwracamy uwagę na nasz klimat. Przemysł hodowlany ma bowiem bezprecedensowy wpływ na zmiany klimatyczne zachodzące na ziemi. Fit catering może też docierać do nas w ekologicznych kartonowych boxach, a dania możemy zjadać za pomocą specjalnych, biodegradowalnych sztućców.
Jak to pysznie wygląda 🙂