Od kilku lat wiele mówi się o winach musujących. Coraz więcej osób odróżnia je od szampanów, chętnie sięgając po nie szczególnie podczas upalnych, urlopowych dni oraz przyjęć. Jeśli mamy ochotę na „bąbelki”, to po które najlepiej sięgnąć i przede wszystkim gdzie kupić takie, które będą miały bogaty bukiet smaku?
Smak wina musującego uzależniony jest nie tylko od rejonu świata, z którego pochodzą winogrona. Na ostateczne nuty smakowe wpływa również pogoda w sezonie, a przede wszystkim metody pozyskiwania wina musującego. W Europie wyróżniamy tak naprawdę trzy sztandarowe typy takiego wina: szampan, prosecco oraz cava.
Szampan tylko z Szampanii
Jeśli myślimy o trunku, pochodzącym z Francji, zwanym szampanem, musimy pamiętać, że ten oryginalny, produkowany będzie tylko w Szampanii. Poruszając się wśród tych szlachetnych trunków z pewnością każdy potrafiłby wymienić choć jeden z nich: Dom Perignon. Są jednak jeszcze inne domy szampana warte uwagi. Wśród nich znajduje się jeden z największych – Veuve Clicquot. Siedziba producenta zlokalizowana jest w Remis. Specjalizuje się on w produkcji win typu premium. Dom ten został założony niemal 250 lat temu i wciąż produkuje wina w oparciu o sprawdzone, tajne receptury.
Każdy przynajmniej raz w życiu powinien skosztować szampana Veuve Clicquot. Flagowiec opatrzony jest żółtymi etykietami. To VC Brut. Co ciekawe w większości składa się z czerwonych odmian Pinot Noir oraz Pinot Meunier. Jedna trzecia trunku to biała odmiana Chardonnay. Dzięki temu zestawieniu uzyskiwany jest powalający smak świeżości. Kolejne łyki przynoszą pełną symfonię owocowych nut.
Hiszpańska Cava
Cava to hiszpańskie wina, produkowane metodą szampańską. Nazwa pochodzi o katalońskiego słowa, oznaczającego piwnicę, w której przechowywane są trunki. Co istotne, prawa do wykorzystywania nazwy Cava nie ma każdy. Posługiwać się nią mogą jedynie ci producenci, którzy przestrzegają rygorystycznych wytycznych produkcji. Co ważne, wina te przez przynajmniej 9 miesięcy muszą pozostawać w kontakcie z osadami drożdżowymi.
Cava Brut Nature to wino wytrawne o słomkowej barwie z zielonymi refleksami. W ustach jednak pozostawia gładki smak, który szalenie przyjemnie pieści podniebienie. Wyczuć w nim można aromaty pieczywa z masłem oraz owoców, wyczuwalne są przede wszystkim jabłka i cytrusy. Cava Brut Nature to idealnie wina musujące do lekkich posiłków, sałatek lub ryb.
Jeśli poszukujemy jednak czegoś bardziej delikatnego, świetnym wyborem może okazać się Cava Semi Seco. To Cava półwytrawna, powstała z kupażu trzech doskonałych szczepów: Macabeo, Parellada oraz Xarel.lo. Jest to jeden z tych trunków, który można serwować na przyjęciach, ponieważ przypadnie do gustu każdemu. Cava Semi Seco to wino musujące, które może uświetnić każdy sukces oraz spotkanie towarzyskie. Można pić je samodzielnie lub w towarzystwie deserów albo sałatek.
Prosecco – coś więcej, niż moda
Wina typu Prosecco to hit ostatnich lat. Polki pokochały je za delikatny, wyrafinowany smak. Co ciekawe, historia trunku sięga jeszcze czasów rzymskich. Istnieje odmiana winorośli o nazwie Prosecco, ale 11 lat temu nazwę tę zastąpiła Glera. Dzięki temu możliwe jest odróżnienie oznaczenia szczepu od regionu, w którym jest uprawiany. Bardzo ważne jest to, że podobnie do Szampana, Prosecco jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego, z której mogą korzystać jedynie winnice, produkujące trunki w takich regionach, jak: Wenecja Euganejska oraz Friuli-Wenecja Julijska.
Sięgając po tego typu wina musujące nie sposób pominąć Prosecco Brut Millesimato. To trunek o bladej, słomkowo-żółtej barwie. Nos to zapach zielonych jabłek, a także owoców i kwiatów gruszy. Obok tego wina nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Prosecco Brut Millesimato to wino wytrawne, o trwałym i delikatnym perlage.
Gdzie kupić dobre wina musujące? Jest kilka miejsc, w których można nabyć dobrej jakości wina. Nie są to jednak markety. Warto postawić na specjalistyczne sklepy stacjonarne. Większy wybór jednak i z pewnością lepsze metody przechowywania zapewnią nam zakupy w sklepach internetowych, specjalizujących się w sprzedaży win.